Sendal Otak

Benarkah Anwar Ibrahim Seorang Peliwat?

Posted in Uncategorized by Gunong on 4 Februari 2010

Ketika aku menonton berita di TV semalam, aku terima SMS dari seorang kawan perempuan. Beliau bertanya: benarkah Anwar telah meliwat Saiful? Aku langsung tidak terperanjat dengan soalan itu. Barangkali bukan beliau seorang sahaja yang tertanya-tanya.

Untuk soalan itu aku hanya jawab: tidak tahu. Beliau masih meminta kepastian. Sungguh aku tidak tahu. Hanya itu jawaban yang aku berani katakan. Aku pastinya bukanlah tahu semua. Aku hanya blogger. Dan penulis kecil-kecilan sepertiku bukan nabi yang menerima wahyu secara terus dari Tuhan.

Sukar untuk tidak mengenali Anwar. Beliau ialah sosok ikon yang sering mendepani ketidakpuasan hati marhaen. Penuh kontroversi sejak awal kemunculannya. Tidak perlulah aku ulas segalanya tentang beliau. Sama seperti tidak perlunya aku mengulas siapa Sifu itul. Semua serba mudah bagi yang mahu mencari.

Tetapi berbalik kepada persoalan kawanku itu: benarkah Anwar meliwat Saiful, hanya Tuhan juga yang lebih tahu. Aku tidak berani menuduh. Tidak berani. Kerana perang ini bukan lagi antara Anwar dan Saiful. Anwar ikon besar. Pemilihan Saiful rakyat kecil sebagai mangsa menyukarkan Anwar juga. Dan ini bukan kali pertama beliau berdepan dengan tuduhan sebegini. Ini hanya ulangan sejarah 1998 sahaja.

Tetapi sekarang Anwar bukan berdepan dengan Saiful seorang diri, tetapi sekelompok musuh politiknya yang bergerak dari semua arah, di dalam baju zirah kebal selesa bernama undang-undang dan berpedang akta. Ini adalah perang politik. Dan undang-undang menjadi mangsa yang diperkudakan. Rakyat terpinga-pinga dan kebodohan.

Ada mungkin seribu mungkin. Dan kita; aku, kau dan kawan perempuanku itu tadi, yang jauh dari pengetahuan, sekadar diberi pemandangan yang terbatas adalah biasa jadi tertanya-tanya.

Benarkah Anwar meliwat Saiful?

Kalau pun ada jawabannya, biarlah orang lain yang menjawabnya. Setiap perang ada penamatnya. Kita tunggu lihat sahaja nanti. Hingga saat ini aku masih sekadar mahu memerhati sahaja.

Advertisements
Tagged with: , ,

2 Respons

Subscribe to comments with RSS.

 1. lonelyroseblack said, on 6 Februari 2010 at 2:59 pm

  saya sering juga tertanya..tapi oleh sebab tidak tahu apa-apa (selain yang hanya membaca akhbar-akhbar yang menulis tentangnya )

  bukankah lebih baik diam saja?.. 🙂

  • Gunong said, on 6 Februari 2010 at 8:13 pm

   LRB,
   Ya, saya benar-benar tak tahu. Ada banyak andaian dalam pikiran, tapi saya tidak boleh cakap. Saya tak pasti.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: